EN VAKKER DAG

– marin avfallsplukking med Blå Kors

TEKST OG FOTO: INGE KVIVIK

 

Blå Kors bruker naturvern som verktøy mot utenforskap.
Vi ble med en fin gjeng ut på tur.

Himmelen er tydelig klar og blå, enda sola fortsatt er under horisonten. Det er tidlig desember og frosten ligger som et hvitt teppe over Posebyen da vi slippes inn i varmen hos Blå Kors Kristiansand. Er dette virkelig en god dag å dra ut for å samle inn havplast?
– Vi avlyser aldri, sier koordinator i Blå Kors, Kyrre Rydsaa Melbø. 

– Det er en del av konseptet. Vi er klare for tur, uansett vær og føre. Vi lager et alternativt opplegg hvis det er umulig å gjennomføre, men vi har enda ikke måttet gjøre det, forklarer han.

 

10 tonn marin plast på ett år 
Marin Omsorg startet opp i september 2021. De drar ut hver onsdag og fredag og har per i dag bak seg rett i underkant av 5400 timer med plastrydding i marine soner. På et år har de samlet 10 tonn. 1, 2 tonn bare i november. Klokka er nå halv 9 og dagens morgenmøte i Marin Omsorg-gruppa er i gang. Vi presenterer oss med fornavn og nye fjes hilses velkommen. Noen er fra Blå Kors, noen er deltakere, noen er med som frivillige. Hvem som er hva er ikke viktig. Når vi møtes her i dag er vi alle i samme båt. Kyrre setter dagsordenen med presentasjon av dagens gjøremål. Tonen er lun og lettbeint. 
– I dag skal vi gå opp langs Otra. Gudvin har sett en del steder med plast og avfall, forklarer han.

FAKTABOKS

Blå Kors Norge - ideell organisasjon som jobber med behandling av rus, kriminalitet og avhengighet. Stiftet i 1906 og har i dag 1300 ansatte, 1500 aktive frivillige tidgivere og 2400 medlemmer.

Blå Kors Steg for Steg - er et recovery-orientert overgangstilbud for personer som opplever utenforskap, ofte med utgangspunkt i rus, psykisk helse, kriminalitet og ensomhet.

Marin Omsorg - Marin Omsorg kombinerer profesjonell rydding av marin forsøpling med Blå Kors tradisjon og kompetanse innen menneskevern. Marin Omsorg har følgende målsetninger:
• Å tilrettelegge for individuell mestring og meningsfylt aktivitet
• Å bidra til engasjement, motivasjon og opplevelse av å utgjøre en forskjell for natur og miljø
• Å øke oppmerksomheten rundt marin forsøpling i naturen, og bidra til økt forståelse for plastutfordringene våre både på individ- og samfunnsnivå

Recoveryorienterte tjenester - Recovery er en filosofi som fremmer den enkeltes muligheter, makt og ansvar over eget liv. I alt arbeid og oppfølging innen recovery er innholdet tilpasset deltakerens perspektiv.

PÅ PLASS I POSEBYEN: Virksomhetsleder Inger Sørensen og koordinator Kyrre Rydsaa Melbø i Blå Kors Kristiansand.

Lun humor og HMS
Vi får utdelt alt av utstyr og instruksjoner om hva vi skal gjøre hvis vi kommer over farlig avfall, som for eksempel sprøytespisser og liknende. Førstehjelpsskrinet pakkes og HMS-ansvarlig utnevnes. Snart skal vi ut i kulda, men først må vi innom gruppas morgenmøte-tradisjon, dagens Tørris. Dagens Tørris er som regel en knusktørr vits levert fra Kyrre. Nå i desember har tradisjonen tatt form som en julekalender, komplett med en tørr vits bak hver luke. Denne skal åpnes og fortelles med innlevelse av en heldig sjel i gruppa. 
Bak luke 7 finner vi følgende godbit: 

– Hva sa 0-tallet når det så 8-tallet?
– Så stramt belte du har!

Spredt humring.

– Ok, nå må vi over til neste punkt på agendaen, et veldig viktig tema! Hva skal vi lage til lunsj i dag? 

Helheten større enn summen av alle delene
Det viser seg at gjengen har mange favorittmåltider bak seg på holmer og skjær rundt om i distriktet. Å planlegge og tilberede gode måltider av næringsrik mat brukes aktivt som en del av prosjektet. Både matlagingen, arbeidet og samværet gir deltakerne verdifull kunnskap og praksis. Ifølge Kyrre Rydsaa Melbø og virksomhetsleder Inger Sørensen i Blå Kors er det på mange måter denne helheten Steg for steg handler om. Det å få hverdagene til å gå av seg selv kan kreve mer enn mange tenker over. I Blå Kors kaller de dette for hverdagskompetanse, eller stille kunnskap. For noen som må fylle livet sitt med nytt innhold, er dette helt essensielt. Med det som bakteppe, er Marin Omsorg et godt verktøy som gir mange synergier. Det å komme seg ut i naturen, samles om et felles mål, lage et felles måltid og ha mulighet for viktige samtaler, blir på den måten en del av den faglige plattformen.  
– Hovedmålet vårt er å forebygge for utenforskap. Steg for steg har i hovedsak 3 grunnpilarer: individuell skreddersøm, veiledning og tidgiverne. Steg for steg har ikke et fastsatt program som deltakere skal gjennomføre. Deltakeren utformer og har ansvar for sin egen fremdriftsplan, og oppfølgingen tilpasses ut i fra den enkeltes utgangspunkt, individuelle ønsker og behov, forklarer Sørensen. 

TIDGIVER: For pensjonist Gudvin Baldersheim er det meningsfylt å bidra i Blå Kors.

Tid i gave
Marin Omsorg har blitt et populært tilbud hos Blå Kors, hos deltakere – men også hos tidgiverne. En tidgiver er en privatperson som velger å gi av sin tid til Blå Kors. En av disse er Gudvin Baldersheim. Gudvin har jobbet som IT-sjef. I dag er han pensjonert. Og – det siste året har han gitt bort en dag i uken til å plukke havplast sammen med Blå Kors. 
– Jeg har sittet foran dataskjermen i 44 år. Da merker jeg at det er fint å kunne gjøre noe helt annet. For meg gir dette mening. Jeg liker å kunne bidra positivt på miljøet, og i tillegg er det gøy å ha noen å gå tur med. Vi redder nok ikke kloden med å plukke plast, men det betyr noe likevel. Jeg merker at det gjør noe med holdningene våre, både mine og de rundt meg, forklarer han.

Naturvern og menneskevern i ett
Lunsjen er kjøpt inn. Bålsekken er pakket. Hansker, sekker og avfallsstokker delt ut. Vi trekker lua godt over ørene og legger i vei. Det tar ikke mange sekundene før de første sigarettsneipene, snusposene og sjokoladepapirene ender sine karrierer i posene til Blå Kors. Etter et pilotprosjekt konkluderte Miljøstiftelsen Elv og Hav at Marin Omsorg er et svært kostnadseffektivt tiltak for kontinuerlig og profesjonell rydding av havplast. I tillegg kommer de store samfunnsmessige verdiene av at mennesker opplever mestring og mening i hverdagen, at de får nye nettverk og ser nye muligheter. Det er denne kombinasjonen som gjør at Gudvin liker onsdagene sine så godt. Snart er vi nede ved Otra som speiler en nydelig vinterdag. Gudvin tenker at om du er glad i naturen og liker å være ute – da kan tidgiver i Blå Kors virkelig være noe for deg. 
– Det er noe veldig fint med det lille pushet til å ut på tur. Det gjør at du kommer deg ut i naturen både på de fine og de litt mindre fine dagene, de som viser seg å gjøre godt likevel. Å i tillegg forhåpentligvis kunne hjelpe noen andre blir en veldig fin bonus. Det gir en god følelse, sier han.

 

Godt for kropp og sjel
Sekkene fylles mens kulda fra Otra setter seg i kroppen. Da blir gapahuken og bålplassen med utsikt mot Sødal et kjært syn å se. Tiden er endelig kommet for lunsj. Bål, kaffe, sunn mat og kanskje en sjokoladebit til dessert. Sjeldent smaker lapskaus så godt som på en dag som denne, laget fra bunnen av over levende ild ute i naturen. De har spist mye god mat under åpen himmel. Både risotto, kyllingryte og bacalao. Sist onsdag hadde de biff. Det var da vi skulle vært med, forteller gjengen. Da plukket de 300 kilo havplast. Hver onsdag året gjennom har de nemlig plukket ute i skjærgården i samarbeid med skjærgårdstjenesten. 
– Skjærgårdstjenesten rekognoserer for oss, og melder inn områder hvor det finnes mye plast. I tillegg transporterer de oss ut og inn, i forbindelse med deres egne oppgaver. Det er en av grunnene til at metoden vår er så effektiv, forteller Kyrre.

 

VITSER TIL MATEN: – Vet du hva mora til pinoccio var?  – Nei.  – Trebarnsmor.

Liv rundt bålet 
Samtalen går lett sittende rundt et bål med litt varme og litt næring i kroppen. Både strømpriser, havvind og det grønne skiftet blir behørig diskutert, om ikke alt like alvorlig. Vitsene sitter løst. 

– Hva sier osten som kjeder seg? 
– Hva sier den.
– Jeg cheddar meg.

“Erik”, en av plastplukkerne, tar seg en løssnus foran bålet. Velger han løssnus for å skåne miljøet? Han smiler.
– Jeg bruker posesnus også, men jeg passer på å legge de i lokket. Du blir mer bevisst på egne holdninger rundt alt som har med avfall å gjøre når du er med her, forklarer han.